Eindexamens SEH-verpleegkundigen in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo

Het eindexamen van de 1e lichting SEH-verpleegkundigen in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo stond gepland voor 22 en 23 oktober 2024 en na een goede afsluiting werd op 25 oktober 2024 middels een uitgebreide ceremonie, met diverse sprekers en de komst van de minister van Volksgezondheid van Suriname de diploma-uitreiking gepland. De eindexamens gingen over SEH-verbeterplannen die door de opleidingskandidaten gepresenteerd werden.

Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) heeft met trots  elf verpleegkundigen gediplomeerd als de allereerste opgeleide professionals op de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH). Twee verpleegkundigen zijn bijna gediplomeerd met nog een examen te gaan. De diploma-uitreiking vond plaats op vrijdag 25 oktober 2024, in aanwezigheid van minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, die het belang van deze ontwikkeling benadrukte.
De opleiding duurde 18 maanden en richtte zich op praktijkleren in een dynamische, hands-on omgeving. De SEH-verpleegkundigen kregen de kans om onder begeleiding van ervaren praktijkdocenten hun vaardigheden te ontwikkelen. De examens bestonden uit praktijkgerichte beoordelingen die integraal deel uitmaakten van hun proeve van bekwaamheid. Als onderdeel van hun eindexamenopdracht ontwikkelden de gediplomeerden ook innovatieve verbeterplannen voor de SEH, gericht op het verhogen van efficiëntie en patiëntvriendelijkheid.
Lindy Liauw Kie Fa, medisch directeur van het AZP, noemde dit een historisch moment voor de Surinaamse gezondheidszorg. “Dit benadrukt de noodzaak voor beter opgeleid personeel,” stelde zij. Hoewel er eerder al ervaren verpleegkundigen op de SEH waren, zijn deze professionals nu officieel gekwalificeerd met hun diploma. Minister Ramadhin sprak van een grote aanwinst voor de specialistische en urgentiezorg in Suriname. Hij benadrukte dat het hebben van gekwalificeerd personeel cruciaal is voor de kwaliteit van de zorg. De bewindsman verwees ook naar initiatieven voor financiële waardering van het personeel. “We kijken naar het geheel van het systeem; investeringen in personeel, apparatuur en infrastructuur zijn allemaal noodzakelijk om de zorgprocessen goed te laten functioneren. De regering maakt balancerende beslissingen op basis van beschikbare budgetten,” aldus de bewindsman.
Deze diplomering markeert niet alleen een stap vooruit voor de individuele verpleegkundigen, maar ook voor de gehele gezondheidszorg in Suriname. Een tweede opleidingsgroep voor 2025 staat klaar, terwijl een derde groep voor 2026 reeds in de planning is.