In gesprek met dr. E.C.T.N. (Edward) Tan, Traumachirurg
Dr. E.T.C.H. (Edward) Tan, Traumachirurg, is al enige jaren nauw betrokken bij de medische AAD-Kennisbrug voor SEH-artsen. Zijn interesse voor kennisoverdracht vanuit een praktijkgerichte aanpak maakt Tan bij uitstek geschikt om als praktijkdocent binnen deze AAD-kennisbrug actief bij te dragen aan de opleiding tot SEH-arts. Inmiddels is hij ook toegetreden tot het AAD-bestuur van waaruit hij medische AAD-Kennisbruggen mee helpt opstarten.
Daar zijn we weer! Deze keer gaan we in gesprek met Edward Tan, twee weken geleden teruggekeerd van een leerzame periode in Suriname. Graag nemen we jullie, in ieder geval gedeeltelijk, mee in hetgeen wat zich de afgelopen weken heeft afgespeeld in het AZP te Paramaribo. Op maandag 21 oktober landde al weer de 4e AAD-dokter Edward Tan op luchthaven Zanderij in Suriname om vervolgens ruim twee weken te investeren in de uitwisseling van kennis op de spoedeisende hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.
Zijn achtergrond bij defensie, zijn specialisatie in traumazorg en zijn huidige rol als afdelingshoofd van de spoedeisende hulp van het Radboud UMC, maakt Edward een ideale kandidaat voor deze uitzending. Voeg hier een goede dosis nieuwgierigheid en de ambitie eens buiten eigen ziekenhuis te kijken aan toe, en een mogelijke uitwisseling via de kennisbrug van Stichting AAD komt aanzienlijk dichterbij.
Wat is nu die kennisuitwisseling waar steeds over gesproken wordt? Voor Nederlandse specialisten is het erg leerzaam om een periode in een andere cultuur hun vak te zien en ervaren. Ook is de context in Suriname natuurlijk anders dan die in Nederland, andere casussen en minder weelde aan materialen. Zo beschrijft Edward hoe je op een andere manier naar beschikbare middelen gaat kijken: “Je gaat proberen zorg te bieden met beschikbare middelen, je bent dus veel minder kritisch op de middelen die je hebt”. Daar tegenover staat dat de medisch specialisten in Paramaribo ook een bijdrage kunnen leveren. In Edwards geval heeft hij twee weken praktijkonderwijs gegeven op de spoedeisende hulp in de vorm van: praktijkgerichte presentaties, simulatietrainingen (patiënten casussen) en het meekijken en meedenken in de beroepspraktijk op de afdeling SEH. De focus in het onderwijsprogramma lag op de thema’s traumazorg en acute zorg.
“Ik hoop dat Stichting AAD deze kennisbrug continueert”, zo spreekt Edward de hoop uit dat er meer van dit soort uitzendingen plaats gaan vinden. Ook ziet hij mogelijkheden voor een vergelijkbare uitwisseling van SEH-verpleegkundigen. Zoals ieder Academisch kent het AZP vier pijlers: patiëntenzorg, opleiding, onderzoek en onderwijs. De aanwezigheid van Nederlandse specialisten draagt een steentje bij aan de pijlers opleiding en onderwijs in het AZP en het ontwikkelen van de SEH. Mooi nieuws over de continuering van de kennisbrug met het AZP, er zijn plannen in de maak voor een 5de uitzending. Hierover binnenkort meer. De eerstvolgende post zal in het teken staan van de in memoriam van oud-voorzitter Aad Huisman.